Zima to okres, kiedy zmagamy się z różnego rodzaju infekcjami, które skutecznie dezorganizują nasze życie i plan treningowy. Aby wzmocnić organizm i zapobiec przeziębieniu polecamy prosty, domowy sposób: napar z imbiru!
Imbir to przyprawa, która w polskiej kuchni głownie kojarzy się przede wszystkim z pierniczkami. Występuje jako proszek, jednak coraz częściej bez problemu kupimy świeży imbir, który ma doskonałe właściwości prozdrowotne.
Imbir działa przeciwzapalnie, zapobiega infekcjom, polepsza krążenie krwi, działa przeciwobrzękowo, zwiększa koncentrację - a to tylko niektóre z pozytywnych efektów działania tej azjatyckiej przyprawy!
Jak przygotować napar
Korzeń imbiru należy rozdrobnić - można pokroić na drobne kawałki, ale lepszym rozwiązaniem jest zmiażdżenie go w moździerzu. Tak otrzymaną papkę zalewamy wrzątkiem. Napar można dosłodzić miodem, z tym, że należy pamiętać o tym aby nie dodawać miodu do wrzątku, gdyż pozbawi to miód obecnych w nim, cennych aminokwasów! Dodanie soku z cytryny wzbogaci napój o sporą dawkę naturalnej witaminy C, co dodatkowo pomoże w walce z przeziębieniem.
Życzymy smacznego!
Zdjęcia: